Forside | Verdens jamboreer
Verdens jamboreer
1963 verdensjamboree plakat

 

Ca. 14.000 spejdere fra 88 nationer

Jamboreelejren havde 11 underlejre for de deltagende spejdere og 5 underlejre for administrativt og teknisk personale og dækkede et samlet areal på ca. 5 kvadratkilometer. 

Danske deltagere: 624, heraf 346 fra DDS og 278 fra KFUM-Spejderne (5. største kontingent på lejren)

Motto: Scout higher and wider
Lejravis: Marathon-kureren

 

Den 11. Verdens jamboree Fandt sted i Grækenland fra den 1. til den 11. august 1963. Man havde valgt af placere lejren på Marathon sletten. (græsk fortælling fra Slaget ved Marathon, som fandt sted i 490 f. Kr. Ifølge legenden løb den tapre kurer Pheidippides barfodet fra byen Marathon og hele vejen til Athen, en distance på cirka 40 kilometer, for at aflægge rapport om den athenske hærs sejr over perserne).

For Danmarks vedkommende var det specielt, at Den Græske spejderchef, kronprins Konstantin, var gift med den Anne Marie, der var datter af Kong Frederik den IX.

Både Kronprins Konstantin og Kronprinsesse Anne Marie besøgte lejren dagligt. På lejrens sidste dag fik Kronprinsen overragt Sølvulven (den engelske) for sit arbejde.

En af højdepunkterne fra lejren var maratonløbet, der foregik 2. August, fra solopgang startede en spejder fra lejren for at bringe en meddelelse til Athen, han skulle løbe 500 meter hvorefter en ny spejder overtog depechen, alle deltagende nationer havde udvalgt en spejder som deltog i løbet. Løbet sluttede ved mindesmærket for den ukendte soldat udenfor det græske parlament, Hvorefter Athens borgermester erklærede verdensjamboreen for åben.

Umiddelbart inden lejren skete en tragedie.

De Filippinske spejdere var den 28. juli ombord i et fly der styrtede ned i den Arabiske Golf Alle ombord værende blev dræbt. Deriblandt 24 spejdere. Verdensjamboreen markerede tragedien ved at flage på halv på de officielle flagstænder de første 3 dage, samt ved at lade den lejrplads hvor de Filippinske spejdere skulle have haft lejr stå tom.

Ved afslutningsceremonien talte Olave Baden-Powell: “Jeg vil præsentere jer for et nyt ord, som I skal huske: ordet er ‘welgo’. Gå nu godt på jeres vej og bær lyset fra spejderbevægelsen med jer, ligesom den olympiske fakkel. Arbejd godt, leg godt og udbred spejderidealernes budskab så vidt, I kan. Vi stoler på, at I spejdere fra hele verden vil hjælpe med at fremme fred og velvilje overalt i verden. Efter talen blev der overrakt en fakkel til de amerikanske kontingent, denne skulle tændes ved den kommende verdensjamboree i Idaho 1967.