Forside

3. Verdensjamboree Arrowe park upton england.

Spejderbevægelsen havde efterhånde vokset sig stor, da lejren blev afholdt i 1929, havde den godt 2.000.000 melemmer fordelt over hele verden.

 

Lejren afholdtes i perioden fra 29. Juli til 12 August . Der deltogca 50.000 spejdere fra 69 lande.

Af mere lokalt kendte spejdere kan nævnes at Tage Sørensen deltog i lejren. I han erindringe bog: "Spejdereliv  en gammel sepejder ser tilbage" skriver han blandt andet følgende:

"... Med derudover var der fire, der skulle med på den 3. verdensjamboree, i Arrowe Park ved Birkenhead, England, nemlig Thyge Stuppe (nybagt student, senere cand. mag. og gymnasielærer), Helge Pagh (senere fuldmægtig i Sparekassen for København og omegn), Godtfred Møller (senere lærer i Varde og Tønder) og mig, der med mine 13 år var 3-5 år yngre end de andre. Jeg havde læst om den kommende jamboree i "Væbneren" og var meget opsat på at få del i eventyret. Mine forældre trak på det, turens pris 135 kr. var mange penge dengang. Måske syntes de også, at jeg var lige "grøn" nok. Aftalen blev, at jeg selv skulle tjene til lommepenge og en ordentlig rygsæk, en såkaldt Meis, hvor selve sækken holdes ude fra kroppen af et metalstativ..."

Deltagermærke Mærke til bæltet

 Tage sørensen skriver videre: (nedenstående er en direkte afskrift fra bogen  "Spejderliv en gammel spejder ser tilbage" Esbjerg Spejdermuseum har fået tilladelse forfatterens tilladelse)

Verdens jamboreen i arrowe park, birkenhead, 1929.

Endelig oprandt afrejsedagen, fredag den 26. juli - beskrevet i mine første dagbogsnotater nogen sinde. Jeg medbragte en dagbog mend mange sider, nok til flere jamboreer. Da vi rejste fra Esbjerg var vi otte spejdere, idet de gule i Esbjerg deltog med samme antal som os. men efterhånden som vi nærmede os Fredericia, blev vi flere og flere, og tilsidst så mange, at de fleste af os måtte stå op. Fra Fredericia rejste vi med færge over Lillebælt til Fyn.

På perronen i København stod nogle spejderførere og tog imod os. Så blev vi inddelt i kolonner, og med fuld musik marcherede vi gennem Københavns gader ud til Forum, hvor der stod en mængde mennesker ved indgangen. Der blev gjort plads og så gik vi ind i Forum. Der mødte jeg et syn, som jeg sent vil glemme. I den mægtige sal stod hundrede og atter hundrede spejdere i lange rækker. Der var både gule og grønne, og nogle søspejdere var der også. Da vi havde marcheret hallen rundt nogle gange, blev en stor port åbnet, og vi drog ud. Ved siden af de gader vi gik igennem, stod der folk og atter folk og foran dem politibetjente. Da vi kom til" Ny Carlsberg Glyptoteket", gjorde vi holdt Da vi havde stået et par minutter, så jeg en mand med et stort hvidt skæg stige op på en talerstol. Det var undervisningsminister Borgbjerg. Han holdt en mægtig tale om det eventyr, vi gik imøde. Omsider steg han ned, og vi marcherede videre ud til Langelinie, hvor kæmpedamperen "Sommersetshire" lå fortøjet".

Resten af Tage Sørensens beretning om såvel overfarten samt selve verdensjamboreen vil fylde for meget, så der opfordres til at læse yderligere i bogen:

SPEJDERLIV en gammel spejder ser tilbage. Udgivet på Lumino forlaget 1995  ISBN 87-981480-4-4
somersetshire kort.2 M/S Somersetshire, var et ca. 2 år gammelt skib der var bygget, primært til troppetransport.
1929 BP på MS Sommersetshire Baden-Powell fotograferet på M/S Somersetshire af en dansk spejder, der deltog i verdensjamboreen. Billedet og den pågældende drengs dagbog kan se på Esbjerg Spejdermuseum.

 

Hør og se Baden-Powells tale til spejderne på via følgende eksterne klip: http://www.thedump.scoutscan.com/filme2.wmv