Forside

VerdensJamboreen i Frankrig var den første jamboree efter 2. verdenskrig.

Jamboree "de la Paix" 1947 à Moisson.

9 til 20 august 1947.

Pris: 400 kr.

Lejrcheferne for de danske kontingent: Borges Andersen (DDS) og Tage Kampmann (KFUM-Spejderne).

Moisson ligger godt 50 kilometer uden for Paris. Der deltog 24.152 spejdere fra 38 forskellige lande, men der var dog ingen officielle deltagere fra de tyske spejderkorps.

Oprindeligt skulle verdens jamboreen allerede være afholdt i Frankrig i 1941, men dette satte 2. verdenskrig en stopper for. Den internationale spejderbevægelse lå underdrejet under hele verdenskrigen, men besluttede straks efter krigens afslutning at genoptage disse internationale spejderlejre.

"Jamboree of Peace" som var det Engelske navn for lejren, var også speciel af den grund at den var den første store lejr som blev afholdt efter Baden-Powell´s død i 1941.

I Væbneren nr. 8 1947 kan man læse et fyldigt referat fra lejren, Vi bringer lige et par korte uddrag:

"Det danske hold mødtes i Padborg, og til vi igen skildtes ved den danske grænse, oplevede vi det ene eventyr efter det andet. En forskrækkelse fik vi første gang, da vi opdagede, at det tog, som vi skulle føre os til den Belgiske grænse gennem Tyskland, var et tysk tog. Ganske vist var der vinduer i vognene, så vi kunne følge begivenhedernes gang, mennoget luksustog var det ikke. Vi sad på træbænke i den noget smudsige  togvogn".

"Efter ca. 40 timers rejse nåede vi frem til rejsens mål"

"Det berømte flag. Det store kollosale Dannebrogflag, har sin særlige historie. Det vajede første gang over jamboreen på Ermelundsletten i 1924, og siden har det kun været brugt på jamboreer. Vedfoden af flagstangen var der rejst et stort skind, som fortalteom dets historie, og det var morsomt at konstatere, at hver gang der kom en rigtig gammel spejder til den danske lejr, såskynte han sig hen for at studere skindet, ogder gik sjældent lang tid før han faldt i snak med os om de herlige dage i vort land".

 

Kuvert afsendt fra lejren. Deltager mærke.

 

Bæltespænde fra lejren.
Jamboree knap. Kompas. Den danske lejrgade.
3 KFUM Spejdere foran den danske lejr Ove Holm, Lumby og Kampmann hilser fra folk fra det danske gesantskab i Paris.